wytwornice
płatków
lodowych

Alternatywą dla zastosowań schładzaczy wody są płatki lodowe, niekiedy bardziej wskazane do stosowania z powodu technologii prowadzenia ciasta w niskich temperaturach. Bardzo ważnym parametrem w przypadku tej technologii jest jakość płatków lodowychich odpowiednia grubość i temperatura, czyli szybkość rozpuszczania w dzieży z ciastem. Wytwornice płatków lodowych serii KFE produkują płatki lodowe w trybie ciągłym, o grubości 2,0 mm i temperaturze od -5 do -7°C. Przy produkcji ciast piekarniczych płatki lodowe powinny być zawsze mieszane z zimną wodą w proporcji minimum od 20% (chleb) do 30% (bułka), w stosunku do 100% łącznej wielkości płynnych substancji w dzieży. Wytwornice płatków lodowych serii KFE przeznaczone są do zastosowań półprzemysłowych i przemysłowych, szczególne w piekarniach, gdzie istnieje zapotrzebowanie na bardzo niską temperaturę wody technologicznej dodawanej do ciasta.

Zalety wytwornic płatków lodowych serii KFE

  • Wysoki stopień rozpuszczalności płatków lodowych w wodzie.
  • Odpowiednia temperatura i grubość płatków lodowych.
  • Wytwornice wyposażone są we własne, wytrzymałe agregaty chłodnicze o różnej mocy – czynnikiem chłodzącym jest R404A (freon).
  • Szybkie wznowienie produkcji płatków po zatrzymaniu urządzenia.
  • Magazyny zbiorcze i przeładunkowe utrzymujące temperaturę płatków.
  • Wykonanie urządzeń w całości ze stali nierdzewnej.

wytwornice płatków lodowych

Wytwornice muszą być zestawione z magazynami odbiorczymi, w których na bieżąco magazynują się płatki lodowe. Należy dobrać odpowiedni izolowany magazyn, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie godzinowe na lód, ilość zmian pracy w zakładzie (czas pracy agregatu i gromadzenia lodu w zbiorniku) oraz jego funkcjonalność – czy wybieranie lodu łopatą, czy automatyczny zsyp lodu do wózka? Należy zwrócić też uwagę na łączną wysokość urządzenia (agregat + magazyn lodowy), gdyż w różnych konfiguracjach może on mieć nawet >3,65 m wysokości.

KFE 250/600/1000/1500/3000 - dane techniczne
Magazyny do wytwornic lodu serii KFE

nowoczesna technika piekarnicza i spożywcza

HERT Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Odlewnicza 4A
03-231 Warszawa
tel. +48 22 59 40 500
fax +48 22 59 40 526
biuro@hert.pl
NIP: 5240018433
KRS: 0000320210

media: